Työnohjattu psykoterapia

Työnohjattu psykoterapia tai harjoittelupsykoterapia on psykoterapeuttikoulutuksessa olevan ammattilaisen tarjoamaa keskusteluapua, johon et tarvitse lähetettä etkä Kelan päätöstä.

Mitä työnohjattu psykoterapia on?

Psykoterapeuttikoulutuksessa olevan opiskelijan tarjoama terapia on terapiaa, jota psykoterapeutiksi opiskeleva henkilö antaa osana koulutustaan. Tätä kutsutaan yleensä työnohjatuksi psykoterapeuttiseksi potilastyöksi tai tai harjoitteluterapiaksi. Myös termeillä terapiatyönohjattu harjoittelu, potilastyönohjaus tai työnohjauspsykoterapia tarkoitetaan samaa. Joskus puhutaan myös koulutusterapiasta, vaikka koulutusterapialla itse asiassa tarkoitetaan opintoihin sisältyvää, opiskelijan omaa terapiaa.

Harjoitteluterapiaan  kuuluu aina myös työnohjaus, jossa opiskelija käsittelee hoitosuhdetta ja siinä ilmenneitä haasteita kokeneen työnohjaajan kanssa. Työnohjaus on luottamuksellista ja anonyymiä. Työnohjaaja ei siis saa tietää henkilöllisyyttäsi. 

Opiskelijoilla on usein alan tuorein tieto, korkea motivaatio oppimiseen ja kehittymiseen sekä tukenaan ammattilaisten joukko, joten harjoittelu-/koulutuspsykoterapia on turvallinen ja usein nopea ja edullisempi vaihtoehto saada keskusteluapua erilaisiin haasteisiin.

Keskeiset piirteet:

Edullisempi hinta – Koska terapeutti on vielä koulutuksessa, terapian hinta on yleensä alhaisempi kuin valmiilla psykoterapeutilla.
Työnohjaus – Opiskelijan työskentelyä ohjaa kokenut ja koulutettu psykoterapian työnohjaaja, joka varmistaa, että terapia on laadukasta ja eettisesti kestävää.
Osana koulutusvaatimuksia – Terapia on pakollinen osa psykoterapeutiksi valmistumista, ja opiskelija saa siitä tarvittavat harjoittelutunnit.
Mahdollisesti rajoitettu kesto – Terapia voi kestää vain tietyn ajan koulutusvaatimusten mukaisesti.

Tarvittaessa terapeuttiopiskelijat ohjaavat sinut eteenpäin esimerkiksi kokeneen psykoterapeutin vastaanotolle. 

Et tarvitse lähetettä etkä Kelan päätöstä

Harjoittelu-/työnohjattuun psykoterapiaan ei tarvita lähetettä tai diagnoosia. Se ei myöskään ole Kela-korvattavaa, mutta hinta on usein edullisempi kuin valmistuneen psykoterapeutin tarjoama terapia.

Psykoterapeuttiopiskelijoidemme hinnat vastaavat suurin piirtein Kela-korvattavan psykoterapian omavastuuosuutta.

Miksi harjoittelu on tärkeää?

  1. Käytännön kokemuksen kartuttaminen – Opiskelija oppii soveltamaan teoreettista tietoa käytännön terapiatyöhön.
  2. Työnohjaus ja ammatillinen kasvu – Opiskelija saa säännöllistä työnohjausta, jossa hän reflektoi työskentelyään ja saa palautetta kokeneemmalta psykoterapeutilta.
  3. Eettisen ja turvallisen työskentelyn varmistaminen – Työnohjaus takaa, että opiskelija toimii asiakastyössä vastuullisesti ja asiakas saa laadukasta hoitoa.
  4. Menetelmäosaamisen syventäminen – Harjoittelun aikana opiskelija soveltaa ja kehittää valitsemansa psykoterapiasuuntauksen menetelmiä.

Harjoittelun laajuus ja rakenne vaihtelevat koulutusohjelmasta ja psykoterapiaviitekehyksestä riippuen, mutta se on aina pakollinen osa koulutusta ja edellytys psykoterapeutin pätevyyden saamiselle. Valitsemalla harjoittelupsykoterapian autat opiskelijaa saamaan arvokasta kokemusta matkallaan psykoterapeutiksi.

Ajanvaraus

Löydät lisää tietoa psykoterapeuttiopiskelijoistamme sekä ajanvaraustiedot täältä

Ajanvarauksen peruutusehdot

Varattu aika on peruttava viimeistään 48 tuntia ennen vastaanottoajan alkua. Myöhemmin tehdystä peruutuksesta tai kokonaan peruuttamattomasta ajasta veloitamme varatun palvelun täyden hinnan.