Mikä on HFR?
HFR on Suomessa kehitetty toimintamalli, jota käytetään lastensuojelun, hoiva-alan ja opetusalan yksiköissä turvallisuuden varmistamiseksi tilanteissa, joissa henkilö voi olla vaaraksi itselleen tai muille. Menetelmän tarkoituksena on turvata niin työntekijöiden kuin hoidettavien henkilöiden, oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi sekä minimoida tarpeetonta väkivaltaa tai fyysistä vahinkoa.
Tavoitteena on turvata inhimillinen rajoittaminen/kiinnipitäminen ja tilannetta provosoimaton vuorovaikutus sekä siten tilanteiden turvallisempi hoitaminen asiakkaan sekä henkilökunnan osalta.
Hallitun fyysisen rajoittamisen menetelmää käytettiin alkuun pääasiassa mielenterveys- ja kehitysvammapalveluissa sekä lapsi- ja nuorisopsykiatriassa. Menetelmän käyttöalueet ovat sittemmin laajentuneet kasvatus- ja sosiaalialalle ja nyt sitä sovelletaan peruskoulujen ja ammatillisten oppilaitosten lisäksi myös varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelun laitoshoidon yksiköissä. Esimerkiksi koulunkäyntiavustajia, opettajia, varhaiskasvattajia ja lastenhoitajia koulutetaan menetelmän käyttöön. Sitä voidaan soveltaa kaikenikäisille pikkulapsista vanhuksiin.
HFR korostaa eettisesti kestävää ja inhimillistä lähestymistapaa, jossa rajoittamisen käyttöä pyritään ensisijaisesti välttämään ja sitä käytetään vain viimeisenä keinona.
HFR-menetelmä perustuu ihmisen kehitystä, kasvua ja mielenterveyttä sekä vuorovaikutusta ja vuorovaikutustilanteita koskevaan teoreettiseen ymmärrykseen. HFR-menetelmässä keskeistä on aggressiotilanteiden hallinta ja oikeaoppisten hallintatekniikoiden soveltaminen tarpeen mukaan.
Aggressiotilanteiden hallinnassa painottuu tilanteiden ennakointi ja vuorovaikutus. Fyysinen hallinta ja kiinnipito ovat lähtökohtaisesti äärimmäiset toimintatavat. Niiden opettelu ja oikeanlainen soveltaminen ovat kuitenkin tärkeitä. Jos fyysiseen hallintaan joudutaan turvautumaan, on tilanteen oltava turvallinen sekä kiinnipidettävälle että tilanteeseen osallistuville työntekijöille.
HFR-malli tarjoaa suhteellisen turvallisen työkalun sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä ilmeneviin väkivaltaongelmiin. HFR:ssa ei ole kysymys yhden ihmisen toteuttamasta tekniikasta, vaan onnistuakseen se vaatii kahdesta kolmeen ihmisen yhteistyötä, jonka vuoksi on tärkeää, että henkilökunnan näkemykset rajoittamiskäytännöstä ovat yhtenäiset.
Olemme järjestäneet fyysisen rajoittamisen koulutuksia eri puolilla Suomea jo vuodesta 2000 lähtien. Nämä koulutukset on suunnattu monille eri ammattiryhmille, kuten psykiatristen sairaaloiden ja kehitysvammalaitosten, vanhainkotien, sekä erityiskoulujen henkilökunnalle. Lisäksi ne ovat olleet hyödyllisiä kansalaisopistojen, ammatti- ja aikuisopistojen, kesäyliopistojen sekä ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Nykyään koulutustarvetta on yhä enenevissä määrin myös tavallisissa kouluissa ja jopa päiväkodeissa.
HFR:n perusperiaatteet:
- Ennaltaehkäisy ja vuorovaikutus: Pyritään ennaltaehkäisemään tilanteita tunnistamalla eskaloituvat tilanteet ajoissa ja käyttämällä rauhoittavia vuorovaikutustekniikoita.
- Tilanteen arviointi ja suunnittelu: Arvioidaan tilanne huolellisesti ja suunnitellaan toiminta henkilön tilanteeseen ja tarpeisiin sopivalla tavalla.
- Fyysisen rajoittamisen käyttö: Fyysinen rajoittaminen toteutetaan niin turvallisesti ja kevyesti kuin tilanne sallii, välttäen kipua ja traumaattisia kokemuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tiettyjen otteiden ja tekniikoiden käyttöä, jotka eivät vahingoita oppilasta, mutta rajoittavat liikkumista turvallisesti.
- Tilanteen purku ja jälkiseuranta: Rajoitustilanteen jälkeen tilanne käydään läpi oppilaan ja työntekijöiden kesken. Palaute ja oppiminen ovat tärkeä osa menetelmää, ja tilanne analysoidaan tarkasti, jotta vastaavat tilanteet voidaan välttää tulevaisuudessa.
HFR:n käyttö on tarkasti säädeltyä, ja siihen liittyy koulutuksia, joiden avulla varmistetaan, että työntekijät osaavat käyttää menetelmää vastuullisesti ja turvallisesti.
Koulutuksessa otetaan huomioon myös henkisen työssä jaksamisen näkökulma: miten kohdata työelämässä edellä kuvattuja tilanteita ja miten tulla sinuiksi niiden kanssa. Tavoitteena on ehkäistä työntekijöiden loppuun palamista ja parantaa heidän työssä jaksamistaan sekä luoda turvallinen ilmapiiri kaikille.
ProWorkin HFR-koulutuksissa huomioidaan myös juridinen puoli, jotta työntekijät tietävät, mihin voivat toimintansa perustaa.
Kaikki kouluttajamme ovat alan asiantuntijoita ja sertifioituja HFR-kouluttajia.
Lisää tietoa löydät täältä
Kysy lisää tai pyydä tarjous
antti(at)prowork.fi